Home / Blog / E-commerce

Blog / E-commerce

E-commerce

Hoe e-commerce je zaak vooruit kan helpen

E-commerce is vandaag alomtegenwoordig. In 2016 was België één van de sterkste groeiers in Europa, wat betreft B2C-e-commerce. Hiermee lieten we landen als Nederland, Frankrijk en Duitsland achter ons. Dat blijkt uit cijfers van BeCommerce, Ecommerce Foundation en E-commerce Europe toen zij een onderzoek voerden naar e-commerce in België en Europa. Maar ook in de B2B-markt is e-commerce aan een opmars bezig.

Ook als KMO kan je er niet langer omheen. En toegegeven e-commerce kan je bedrijf een duwtje in de rug geven. Toch zijn er volgens ons een aantal zaken waarover je goed moet nadenken, alvorens te beginnen met e-commerce. In dit artikel staan we even stil bij deze zaken.


Doelstellingen:

Stel jezelf ambitieuze maar realistische doelstellingen. Er kan veel geleerd worden van spelers zoals Coolblue, Zalando, … maar als KMO beschik je natuurlijk niet over vergelijkbare middelen.

Back-office:

Om te beginnen met e-commerce is het volgens ons zeer belangrijk dat eerst de interne administratie op punt staat. E-commerce maakt namelijk gebruik van alle aspecten van deze administratie. Hoe zijn je producten ingedeeld? Hoe zit je prijzenpolitiek in elkaar en is die voldoende transparant om via het web verkopen? Hoe komen orders binnen? Welke levertermijn heb je vandaag? Deze, en nog veel meer vragen zal je jezelf moeten stellen voor je met een gerust hart kan starten met e-commerce.

Front-office:

Als de interne administratie op punt staat, kan je beginnen nadenken hoe je het concreet gaat aanpakken. Wie gaat de webshop bouwen? Is de webshop responsive (voor mobiel gebruik)? Moet er een koppeling komen tussen de webshop en je ERP-systeem? Hoe zullen betalingen verlopen? Ook hier weer een heel aantal vragen, waarover je grondig moet nadenken.

We willen absoluut niemand afschrikken om met e-commerce te beginnen, integendeel we kunnen dit alleen maar aanmoedigen. Wel willen we ondernemers ervan bewust maken, dat het meer is dan een website laten ontwikkelen. Er komt heel wat bij kijken en je moet dan ook goed voorbereid zijn, vooraleer je hiermee start.